Hoe kan je Hortensiabloemen drogen

Ik vins het super mooi staan, ik heb het geluk dat wij 3 verschillende kleuren hortensia’ s hebben en de buurvrouw nog 1.

Binnenkort, na de bloei in de nazomer, beginnen de bloemen van de meeste hortensia’s te drogen. De kleur wordt donker, groenig. Dit is het moment om de bloemen weg te snoeien en te drogen.

Enkele tips:

 • Snoei de bloemen best op een droge zonnige dag. Wacht niet tot ’s avonds.
 • Verwijder de bladeren van de stengels.
 • Hang de bloemen op een droge, warme en donkere plek.

Hoe drogen ?

 1. Door de afgesneden takken ondersteboven te hangen op een droge warme plek (niet in de zon !)
 2. Plaats de bloemen met stengel in een bakje of vaas met een klein bodempje water. Vul het water niet meer bij en laat de stengels rustig staan
 3. Zet de stengels in een vochtige oasis-blok. Laat de blok verder uitdrogen.
 4. Je kan de bloemen ook zonder stengels afknippen en drogen door ze op kranten te leggen of in een bakje met een laagje droog zand. Zet ze op een warme, donkere plaats.
 5. Wil je de bloemen drogen en hun kleur behouden, dan snij je de bloemen af zonder stengel en leg je de bloemen op hun kop in een bakje met zand (bijvoorbeeld fijn zand dat je in de dierenspeciaalzaak kan kopen). Bedek de bloemen zachtjes met het zand. Het zand zal vocht onttrekken aan de bloemen.
 • hortensia drogen

  Hortensia’s bewaren met glycerine.*
  Dit is geen droogmethode maar een middel om planten en bloemen te bewaren. Het water in de bladeren en de bloemen wordt dan vervangen door glycerine. Indien de methode goed wordt toegepast en de planten op de juiste wijze worden bewaard kunnen de bloemen het jarenlang uithouden. Er treedt wel een verkleuring van de bloemen en de bladeren op maar dit kan voor een aardig effect zorgen in boeketten van zowel verse als droogbloemen.

  Voor een glycerinebeurt gebruiken wij plantenmateriaal dat wij goed vol water hebben laten zuigen. Alle gekwetste bladeren halen we weg en we snijden de stengel schuin af. Het groenblijvend materiaal kunnen wij het ganse jaar behandelen, het overige planten-materiaal behandelen in het midden van de zomer.

  We nemen een vaas die groot genoeg is om de planten rechtop te zetten. We mengen 1 deel glycerine met 2 delen lauw water. Het mengsel goed laten afkoelen en dan de stengels zetten in deze oplossing van 7,5 cm en het geheel komt op een koele beschaduwde plaats. Elke week gaan wij de planten inspecteren. De kuur is geslaagd als alle delen verkleurd zijn. Bij zeer lange stengels moet men de bovenste delen met een doek vol glycerine voorzichtig inwrijven. Het hele proces kan naar gelang de plant van 1 tot 8 weken duren. Indien de glycerine op de bladeren komt te staan vegen wij deze af. Nadat de planten vol glycerine zitten verwerken wij ze onmiddellijk in een bloemstuk of hangen ze enkele dagen ondersteboven alvorens ze te gebruiken. De planten die we een glycerinebeurt kunnen geven zijn: buxus, camellia, choisya, cotoneaster, cytisus, elaeagnus, eucalyptus, fagus, garrya, hydrangea, ilex, magnolia, mahonia, molucella, pittosporum, prunus, pyrus, quercus, rododendron, rosa, rosmarinus, salix, sorbus. (*Bron: Groene vingers)

  Drogen met silica gel
  Om de natuurlijke kleur beter te behouden, kan u de vers afgesneden bloemen in een silica gel doen. Deze zal de vochtigheid absorberen. Hiervoor heeft u een doos nodig die hermetisch afsluitbaar is waar u de bloemen in kunt leggen. Leg eerst een laag silica gel, leg de bloemen er vervolgens omgekeerd bij en bedek volledig met de silica gel. Laat alles drogen gedurende vier dagen. Dan zachtjes uitstrooien op krantenpapier, de gel kan gerecupereerd worden. Nu zijn uw bloemen droog en hebben ze hun kleur behouden. Om ze beter te bewaren en meer glans te geven kunt u ze bespuiten met haarlak. In plaats van silica gel kan u ook kattenbakstrooisel gebruiken, wat voordeliger zal uitkomen. Gebruik strooisel met een fijne structuur.

  Verven van bloemen
  Gedroogde hortensiaโ€™s kunnen in elk gewenst kleur geverfd worden! Dit functioneert best met witte bloemen, maar u kan ook roze bloemen een stralender roze kleur geven, of blauwe een donkerder blauw. Dit gebeurt met textielverf, de bloemen worden in de aangelengde verf ondergedompeld. De intensiteit van de kleur neemt af met te drogen. Hang de bloemen omgekeerd op om de verf te laten uitlekken en te drogen.

  5 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Clara schreef:

   mooi… alleen mijn kat is verzot op gedroogde hortensia..ze vindt dit lekker. Ik kan ze dus niet zetten…

   Geliked door 1 persoon

   1. hotthingsforladies schreef:

    Haha dat meen je heb ik nog nooit gehoord hihi klinkt grappig maar is wel jammer idd als je ze niet kan neerzetten want erg mooi.Dank voor je leuke reactie .fijne avond๐Ÿ’šfijn voor de tuin die regen โ˜”โ›ฑโ˜‚๏ธ๐ŸŒ‚๐Ÿ’ง

    Geliked door 1 persoon

  2. shivatje schreef:

   Spijtig dat ze was hebben afgezien van de hoge temperaturen.
   Maar het is altijd mooi om ze in huis te hebben nadien.
   Toffe tips.

   Aum Shanthi

   Geliked door 1 persoon

   1. hotthingsforladies schreef:

    Dankjewel shivatje๐Ÿž๐Ÿ๐ŸŒ๐Ÿฆ๐Ÿ•ธ๐ŸŒฟ๐Ÿ’๐Ÿ’—

    Geliked door 1 persoon

    1. shivatje schreef:

     ๐Ÿ™๐Ÿ˜

     Aum Shanthi

     Geliked door 1 persoon

  Geef een reactie

  Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

  WordPress.com logo

  Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

  Google photo

  Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

  Twitter-afbeelding

  Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

  Facebook foto

  Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

  Verbinden met %s