Yucca Elephantipes, ook wel bekend als Palmlelie

Gisteren was ik in de lidl en zag dat er 2 dozen stonden met heel veel mooie planten , soort tropische kamerplanten waren eren castus achtige soorten.

Zoals bonsai en pachira aquatica etc. Ik zag de yucca Elephantipes en koos deze soort. Ik vond die stam het mooiste, een beetje en vakantie gevoel.

En wist er verder niks van dus heb van allerlei informatie opgezocht en ga die met jullie delen.

Yucca verpotten

Je kunt de Yucca het beste verpotten direct na aanschaf, of in de lente periode. De lente heeft de voorkeur omdat eventueel beschadigde wortels dan sneller herstellen. Herhaal dit eens per 3 jaar. Bij oudere planten is alleen de bovenste grondlaag vervangen voldoende.

Plaats deze woonplant in een pot die minimaal 20% breder is dan de kweekpot en gebruik hierbij normale potgrond. Gebruik geen hydrokorrels op de bodem. Het stilstaande water wat zich tussen de hydrokorrels verzameld kan minder gemakkelijk door de wortels worden bereikt en zal gaan rotten.

Een grotere pot stimuleert de groei, verhoogd de gezondheid van de plant en creëert een grotere waterbuffer, omdat de grond meer vocht kan opnemen. Hiernaast voorziet het de plant weer van voldoende voedingsstoffen.

Yucca bemesten

De Yucca verbruikt weinig voeding. Bemest een Yucca alleen in de lente en de zomer. ’s Winters bemesten kan schadelijk zijn. Gebruik voor het toedienen van voeding normale universele kamerplanten voeding van Pokon. Overvoeding is hoogst schadelijk, de grond wordt hier namelijk erg zuur door waardoor de wortels kunnen verbranden.

Yucca in de kwekerij

Yucca onderhouden

Verkleurde bladeren

Gele bladeren bij een Yucca zijn vaak het gevolg van te veel water. Bruine bladeren kunnen duiden op verbranding. Plaats in dit geval de plant een meter verder van het raam. Mocht het zo zijn dat de bladeren gaan hangen, normaliter staan ze in een spitse punt positie maar wanneer deze hangen is dit een teken van te veel water. Sla voor een paar weken de watergift over om deze vervolgens te hervatten met een kleinere hoeveelheid.

Snoeien

De onderste bladeren kunnen afsterven, dit is geen probleem want bovenin worden nieuwe verse bladeren aangemaakt. Trek deze bladeren naar beneden om ze te verwijderen. Te lange stammen zijn met een zaag in te korten. Bij het afzagen is de stam kwetsbaar voor infecties hierdoor raden wij aan dit af te dichten met wax om bacteriën buiten te houden. Het afzagen van stammen kan je het beste doen in het najaar zodat er veel licht opvalt en de plant gedurende het voorjaar goed kan herstellen. Het afzagen biedt geen garantie op het opnieuw groeien van kopstekken. Wat je kan doen om dit te bevorderen is het afdichten met een plastic zak, hierdoor wordt de luchtvochtigheid verhoogd.

Vermeerderen

Afgezaagde uitlopers zijn in een licht vochtige grond te stekken. Doe dit bij voorkeur in de lente bij een temperatuur van ongeveer 22 graden.

Bloeit de Yucca?

Een bloeiende Yucca in de woonkamer is zeldzaam in Nederland. Na de bloei maakt de Yucca vaak nieuwe scheuten. De bloemen zijn groot en worden in sommige landen gekookt. Mocht het toch zo zijn dat de Yucca tot bloei komt adviseren wij deze te verwijderen omdat het de plant erg veel energie kost.

Giftig

De Yucca is giftig. Pas op bij huisdieren en kinderen.

Ziektes

Controleer de Yucca regelmatig op luis en ander ongedierte. Hoe eerder deze worden waargenomen hoe groter de kans op bestrijding. Kijk hierbij vooral onder en tussen het blad. Spint zal je niet snel aantreffen bij een Yucca. Mocht de Yucca besmet te zijn raden wij aan dit direct te behandelen met een chemisch of biologisch middel tegen ongedierte.

Meerdere yucca's

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Hello Dear!
  They are Lovely Girl! Goede aankoop! En leuke potten bay the way!
  Ik heb helaas geen groene vingers maar ik vind ze wel heel mooi!

  Have a awesome Sunday!

  Liefs, Miss B.

  Like

  1. hotthingsforladies schreef:

   Thanks Moppie♥️🌻dan zijn deze planten echt iets voor jou, hoeven weinig water 1x in 2 weken of week hangt er vanaf hoe droog de grond is. Dat moet zelfs jou lukken, hou je het bij in bullet journal.hihi. heb trouwens eindelijk een bullet journal blog geschreven ;-)hihi zie mn nieuwe blog, als je benieuwd bent naar mijn knutsel spulletjes, bullet journal boekjes 😉 have a nice.Sunday🌴🌞🌞⛱⛱

   Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s