Bonenkruid staat bekend om zijn goede werking op onze spijsvertering. Door bonenkruid aan je gerechten toe te voegen, worden vetten beter verteerd.

Ik heb dit weekend bij praxis hele fijne kruiden plantjes gekocht. Ze waren in een mega leuke actie 5 Italiaanse kruidenplantjes voor 5 euro.

Ik heb bonenkruid, salie, rozemarijn en tijm en salie;-)

Ik ga jullie wat meer over deze kruiden vertellen en waar je ze voor kan gebruiken kwa eten, gerechten.In elke blog ga ik het over 1 soort hebben, vandaag het bonenkruid:

  • bonenkruid

Bonenkruid

Bonenkruid is een keukekruid dat groeit rondom de Zwarte Zee. Het behoort tot de familie van de lipbloemigen, net als basilicum. Bonenkruid kun je in één jaar planten en oogsten. Er bestaan twee soorten bonenkruid. Het eenjarige gewas en het meerjarige gewas, ook wel doorlevend bonenkruid genoemd. Het eenjarige gewas kun je herkennen aan zijn pepersmaak, het meerjarige gewas heeft een sterk aroma.

Bonenkruid staat bekend om zijn goede werking op onze spijsvertering. Door bonenkruid aan je gerechten toe te voegen, worden vetten beter verteerd. Daarnaast zou het krampwerend zijn, buikpijn verlichten en een gunstige werking hebben op de zenuwen.


Bonenkruid in de tuin

Zowel het eenjarige als het meerjarige bonenkruid kun je in je eigen moestuin kweken. Ben je van plan het kruid in de keuken te gebruiken? Kies dan voor het meerjarige gewas. Het eenjarige kruid kun je goed tussen bonen planten; het houdt ziektes en bonenluis op afstand. Vanaf april kun je bonenkruid binnen in potjes kweken en vanaf mei kun je in de volle grond zaaien. Dit laatste heeft overigens de voorkeur, want bonenkruid laat zich niet graag overplanten.

Bonenkruid houdt van grond die goed waterdoorlatend en humusrijk is. Tijdens de kieming en de groei heeft bonenkruid water nodig om te kunnen groeien. Zorg ervoor dat het kruid ook voldoende zon krijgt, dit komt het aroma van het kruid ten goede. Houdt er rekening mee dat bonenkruid een geliefde plant is voor bijen.


Oogsten

Al na enkele maanden kun je oogsten. Zodra de blaadjes en stengels groot genoeg zijn, kun je – afhankelijk van je zaaimoment – vanaf juni beginnen met plukken. Snoei het kruid regelmatig bij en verwijder onkruid. Hierdoor heeft het meerjarige bonenkruid een grotere overlevingskans tijdens de winter.


Bonenkruid in de keuken

In de keuken kun je verse en gedroogde blaadjes van bonenkruid gebruiken, en ook de jonge stelen. Zoals de naam al doet vermoeden, kun je bonenkruid erg goed combineren met alle soorten bonen. Daarnaast kun je het heel goed meekoken in soepen of met peulvruchten en kool. Voeg vers bonenkruid toe aan salades, ei- en tomaat gerechten voor een licht pittige smaak.


Bewaren

Wil je bonenkruid na de oogst drogen? Pluk dan meteen zodra de stengels en blaadjes groot genoeg zijn. Het aroma van het kruid is dan het sterkst en drogen zal de smaak verder weinig beïnvloeden.


Bonenkruid tips

  1. Wil je in de winter wat bonenkruid bij de hand hebben? Zaai dan rond augustus in potjes binnenshuis.
  2. Bonenkruid is ook een prima vervanger voor zout en peper, en bonenkruid is heerlijk als smaakmaker in vleesgerechten.
  3. Doordat bonenkruid helpt de spijsvertering te stimuleren, is het een handig kruid om toe te voegen aan wat zwaardere gerechten zoals stamppotten.

Ik heb dus een kant en klare plant gekocht en heb hem overgepoot in een leuke plantenzak.

54277534_2298844776825606_1550114502437347818_n(1)de 1e foto, het eerste plantje is de bonenkruid.

Deze gerechten zijn lekker in combinatie met bonenkruid.

Fijne dag, gr Willemien

2 gedachten over “Bonenkruid staat bekend om zijn goede werking op onze spijsvertering. Door bonenkruid aan je gerechten toe te voegen, worden vetten beter verteerd.

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een eigen blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: