Groenten binnenshuis zaaien voor betere en snellere kiemresultaten.

on

Groenten binnenshuis zaaien voor betere en snellere kiemresultaten.

Groenten binnenshuis zaaien

Er zijn veel soorten groenten die je nu al mag zaaien, maar sommige gewassen zijn vorstgevoelig en andere hebben voldoende warmte nodig om te kunnen kiemen. Vandaar dat tuinliefhebbers in het vroege voorjaar veel van hun planten binnenshuis zaaien in zaaibakjes.
In een zaaibak, vensterbankkas of mini-kamerkas bekom je een veel grotere en betere controle over de zaaiomstandigheden. Zo ben je zeker van de vochtigheid van de zaaigrond die ineens ook ziekte- en schimmelvrij is.

Bij vele elektrische kweekkasjes kun je zelfs de temperatuur regelen en bijsturen indien nodig. Zelfs al kun je uw zaden rechtstreeks buiten zaaien dan nog ben je beter het nu binnenshuis te doen zodat je je geen zorgen hoeft te maken bij aanhoudend regenweer over het al dan niet rotten van uw zaden in de natte zaaibodem.

Je hoeft ze ook niet te beschermen tegen mollen, konijnen, fazanten, slakken, vogels of andere mogelijke belagers die een jong groen blaadje weten te versmaden. Bij slagregens, sneeuw- of hevige hagelbuien kun je eveneens op beide oren slapen. Daarnaast is het kiemingspercentage onder deze ideale omgevingsfactoren een stuk hoger en weet je ook precies hoeveel zaden kiemen en zijn de zaailingen kwalitatief beter.

Zijn de zaden voldoende gekiemd en geworteld, dan mogen ze naar hun eigen potje. De zaailingen voorzichtig uit het zaaikistje halen om daarna in hun eigen (pers)potje over te planten noemt men in het vakjargon ‘verspenen’.

Bij het verspenen moet je heel voorzichtig te werk gaan. Zo moet je de jonge wortelgestellen die door elkaar zitten verweven in het zaaikistje voorzichtig uit elkaar halen zonder deze al te veel af te breken of te beschadigen. Dit doe je best met een potloodje of een verspeenspatel en verspeenvork. De zaailing neem je best vast aan de jonge blaadjes zodat je de tere stengeltjes niet breekt, knakt of plat duwt.


Verspeenset -

Verspeenset

Verspeen uw zaailingen als de eerste echte blaadjes (na de kiemblaadjes)verschijnen.Verspeen je te vroeg, dan zijn de wortels nog onvoldoende ontwikkeld.
Verspeen je te laat, dan zitten de wortels van de zaailingen te veel door elkaar verweven en lopen ze schade op door ze uit elkaar te trekken.

Zaden van planten die hun oorsprong vinden in een warm klimaat zullen meestal een hogere temperatuur nodig hebben om te kunnen ontkiemen. Bij dergelijke planten kies je best voor een verwarmde kweekbak al dan niet met een regelbare thermostaat. Zo hebben courgette, meiraap, pompoen, meloen, tomaat minimum bodemtemperatuur van 15°C en een omgevingstemperatuur van ca. 22°C nodig om te kiemen. Sperziebonen, maïs en spinazie kiemen in de grond bij 10°C. Na het kiemen en verspenen van de planten kunnen vele soorten groenten verder worden opgekweekt bij minder hoge temperaturen. Dit is uiteraard sterk afhankelijk van de plantensoort.

Zaaien in een zaaibakje

 • Vul de zaaibak voor ¾ met zaaigrond.

 • Met een zeef verder vullen tot boven de rand. Met de vingers de grond gelijk verdelen tot in de hoeken.

 • Met een afstrijklat de grond verwijderen die boven de rand uitkomt.

 • De grond lichtjes aandrukken met een plankje tot ± 1 cm onder de rand.

 • Zaai de helft van de hoeveelheid zaad.

 • Draai de bak 90° (rechte hoek) en zaai de andere helft.

 • M.b.v. een zeef de zaden met een laagje grond(=zaaddikte) bedekken.

 • Op een etiket schrijven we naam en de zaaidatum, en we zetten dit in de bak.

 • Water geven met een zeer fijne broes.

 • Het bakje wegzetten in uw (verwarmde) kweekbakje

Hier ga ik de verschillende manieren uitleggen om makkelijk binnen je eigen kruiden, groenten te kweken.

Dus op een simpele manier plant je zaadjes en gewoon maar wachten tot ze uitkomen en als ze groot genoeg zijn kunnen ze overgepoot worden in een ander potje en daarna later in je moestuin, tuin of kruidentafel.

De makkelijkste manier is deze en het is niet duur, deze heb ik ook zelf.Ooit van lidl, alleen dan in het groen.

Kweekset 24 cellen

Kunststof kweekset met 24 zaai- of stekcellen. Deze eenvoudige set uit gerecycleerd kunststof bestaat uit drie onderdelen: de kweektray met 24 cellen, een onderschaal voor water en een transparant koepeldeksel.

Uitermate geschikt voor het zaaien en stekken van allerhande gewassen.

Productafmetingen:
ca. 38 cm x 25 cm x 15 cm (L x B x H)
Materiaal:
gerecycleerde kunststof
Specificaties:
celdiepte: ca. 5 cm

Kweekkas Sterre

Kweekkas Sterre

Groen gekleurd kweekkasje (32x18x18 cm) voor op de vensterbank om zaadjes in voor te kweken.  Voor dit kweekkasje is het ook mogelijk om de bijpassende potjes mee te bestellen. Er zijn verschillende soorten plastic potjes, en stenen potjes. Om direct te kunnen zaaien zijn er zaaitabletten. Voor deze kweekkas zijn er tabletten van 5 cm code 80142, met ongeveer 15 tabletten kan de bak gevuld worden

Zaaidoosje

Zaaidoosje voor jarenlang probleemloos zaaien. Dit zaaidoosje heeft 5 verschillende zaadopeningen zodat u deze kunt gebruiken voor een breed gamma van zaadgroottes. Het zaaidoosje is gemakkelijk op te vullen en te gebruiken.

Met behulp van een zaaidoosje verkrijg je een mooie zaadverdeling waardoor je minder moet uitdunnen na het kiemen. Dat spaart onnodige groeiremmingen, tijd en kostbaar zaad.

Materiaal:
kunststof
Kleur:
groen
Gebruikstips:
 • Neem het deksel af het doosje en vul het op met de gewenste zaden.
 • Het deksel daarna terug op het zaaidoosje plaatsen en de zaaiopening van het doosje instellen door aan het deksel te draaien.
 • Hoe groter het cijfer, hoe groter de uitstroomopening tegenover het teutje wordt.
 • Je zaait door zachtjes tegen het plastiek te tikken of te schudden.
 • Dankzij de doorzichtige plastiek merk je hoeveel zaden er het doosje verlaten en kun je de opening bijstellen.
 • Eenvoudig te gebruiken.

Vensterbank propagator

De bronafbeelding bekijken

De Windowsill Propagator is een makkelijke kweekbak voor het opkweken van al uw stekken en zaden rondom huis.

De afmetingen van deze Windowsill Propagator maakt dat hij op nagenoeg iedere vensterbankpast en makkelijk rondom huis te plaatsen is. De onderbak van het materiaal is waterdicht en makkelijk schoon te maken. Een glashelder transparante deksel zorgt voor de best mogelijke lichtinval.

Het speciale ontwerp van de deksel en de bak maken het mogelijk de kweekbak naar keuze ofwel volledig af te sluiten, ofwel gedeeltelijk open te laten voor een goede doorluchting. Dit geeft extra controle over luchtvochtigheid en temperatuur.

Voordelen:
•De buitenmaten van 54x16x13 cm. zorgen ervoor dat deze kweekbak op nagenoeg iedere vensterbak past en in ieder huis een plekje vindt.
•Een ingenieus ontwerp van deksel en bak maken het mogelijk om bak en deksel ofwel volledig af te sluiten, ofwel ontluchtingssleuven te creëren
•De waterdichte binnenbak maakt het mogelijk op allerlei soorten manieren te zaaien of te stekken. Ook schoonmaken is daardoor zeer eenvoudig.
•5 individuele 4-cellige stek trays maken het makkelijk en leuk om meerdere soorten zaaigoed en/of stekken in de kweekbak op te kweken.
•De deksel is uitgevoerd in een glashelder PET-materiaal, wat een zo hoog mogelijke transparantie koppelt aan een goede breukvastheid en sterkte.
•De helder transparante deksel is licht gebombeerd waardoor condensdruppels van de deksel niet rechtstreeks op zaaigoed en/of stekken vallen. Doordat de rand van de deksel doorloopt tot in de kweekbak, glijden de condensdruppels vervolgens van de deksel terug in de binnenbak van de kweekbak. Dit zorgt dat het vocht zoveel mogelijk in de kweekbak blijft en dat het zaai- en stekgoed minder snel uitdroogt.
•Doordat het condensvocht van de deksel terug de kweekbak in loopt blijft de omgeving en ondergrond van de Windowsill Propagator netjes droog.

Eigenschappen:
•Afmetingen 54x16x13 cm.
•Waterdichte onderbak
•Helder transparante deksel
•Deksel met keuzemogelijkheid voor volledig afsluiten of ontluchting
•5 individuele 4-cellige stektrays
•Handleiding met uitgebreide adviezen voor zaaien en stekker

7-delige elektrische vensterbank kas

 

Beter zaaien en/of stekken met deze 7-delige kweekkas met bodemverwarming. Eenvoudig te gebruiken elektrische kweekkas voorzien van een energiezuinige 15 watt verwarmde bodem en aangegoten stekker met elektriciteitssnoer van 140 cm. Ideaal voor snellere en betere kieming bij zaaigoed of wortelvorming van stekken. Gemakkelijk om meerdere soorten te kweken in 7 afzonderlijk geventileerde kweekkasjes.

De afzonderlijke kweekkasjes bieden een geïsoleerd kweekklimaat waardoor schimmels en ziekten geen kans krijgen alle zaailingen of stekken aan te tasten. Dankzij deze afmetingen is het eveneens geschikt als complete kwekerij voor op de vensterbank.

Volledige Nederlandstalige gebruiksaanwijzing “Succesvol kweken” zit bijgesloten.

De verwarmde bodem bevat een 15 Watt carbonvezelelement voor een optimale warmteverspreiding. Dit apparaat is niet thermostatisch geregeld en is ontworpen om de omgevingstemperatuur / grondtemperatuur met ongeveer 8°C te verhogen wat kieming/beworteling bevordert.

Productafmetingen:
ca. 76 cm x 18 cm x 15 cm (L x B x H)
Specificaties:
Afmetingen 1 kasje: ca. 17 x 10 x 12,5 cm

 

Kweekrek met 2 lagen

Prijs:
€ 55,00 (BTW incl.)

Kweekrek in gegalvaniseerd staal. Werktafels zijn heel nuttig voor het zaaien en opkweken van plantjes, het verspenen, (ver)potten. Ook stekjes snijden gaat gemakkelijk.

Met dit zaairek kunt u binnen een beperkte ruimte toch een maximum aan planten plaatsen. De planten krijgen meer licht omdat ze hoger staan. Daarnaast kunt u de plantjes gemakkelijker verzorgen en hoeft u niet meer te bukken. Dit kweekrek heeft 2 lagen die zijn voorzien van 6 zaaibakjes, deze zijn ideaal voor het zaaien en opkweken van plantjes!

 

Productafmetingen:
ca. 77 cm x 40 cm x 77 cm (L x B x H)
Materiaal:
verzinkt staal
 

Eleanor Kweekkasje (+ 10 zweltabletten)Eleanor Kweekkasje (+ 10 zweltabletten)

Kweekkasje (+ 10 zweltabletten) Eleanor

Kweekkasje Eleanor is een klein kweekkasje/propagator gemaakt van zacht plastic. Het kasje is voorzien van 10 zweltabletten. Deze propagator is uitermate geschikt voor het opkweken van groentezaden.
De afmetingen van kweekkasje Eleanor zijn 26 cm x 11 cm x 7 cm.
€ 3,95
Groeitray

Groei Tray + 40 Potjes

Grow It

Een handig te dragen stevige groei tray gemaakt van duurzaam plastic met een vakverdeling voor 40 potjes van 6 cm rond. Ideaal voor het opkweken van groente,- kruiden,- en bloem zaden. Meer dan 1 seizoen te gebruiken.

1 tray inclusief  40 potjes. Hoogte 6 cm x Breedte 58 cm x Diepte 31.5 cm.

€ 12,95
tomatenzaaien_en_opkweken2opkweeksetjes_1484053641_1-350

Genoeg voorbeelden denk ik waar je uit kan kiezen en wat je allemaal kan kopen. Als je nu ook zin hebt gekregen op je eigen groenten of kruiden te kweken,planten. Ga gewoon naar een tuin centrum bij jou in de buurt en action en big bazaar en soms wibra verkopen regelmatig ook kweek kastjes, zaadjes en schepjes, potgrond etc.. Lidl is ook erg goed.

Kan je niet wachten; hier een handige website als je meteen aan de slag wil gaan

https://www.dezaden.nl/advanced_search_result.php?search_in_description=1&inc_subcat=1&keywords=kweekkas

Veel zaai- en teeltplezier,

liefs Willemien

13 reacties Voeg uw reactie toe

  1. hotthingsforladies schreef:

   Dankjewel leuke reactie

   Geliked door 1 persoon

   1. karinhaarblog schreef:

    Geen dank moet wel op zo’n leuk stuk 😃

    Geliked door 1 persoon

    1. hotthingsforladies schreef:

     Ah wat lief hoor, zal ook even bij jou gaan snuffelen, je hebt vast ook nieuwe blogs 😉

     Geliked door 1 persoon

     1. karinhaarblog schreef:

      Ik hoop dat je ze leuk vindt 😃

      Geliked door 1 persoon

 1. Zij heeft een tuin op Curaçao en alles is inmiddels gegroeid! Bij mij zou er amper wat uitkomen. 😋😂😂😂

  Geliked door 1 persoon

  1. hotthingsforladies schreef:

   Wow ben vet benieuwd gaaf hoor en het is daar geen winter? Alleen maar mooi weer🌼🌼🌼

   Like

 2. Hello Girl! How are you doing? Leuke post! 😄Helaas heb ik geen groene vingers. 😱😊Ik zag dat de Action ook van die speciale “kassen” heeft. Het is wel heel leuk om te zien! En superleuk om te doen als je die groene hebt😊❤️ ik heb zaadjes gekocht bij de Hoogvliet honingmeloen, tomaten, watermeloen , lente ui , kropsla , rode bietjes en nog meer voor mijn moeder en zij heeft wel groene vingers dus ja als je het goed kan is het awesome superleuk toe doen! Zin heeft tuin haar op Curaçao nu een hele goente / fruit tuin.😊😊😊👌🏾 Maar girl echt een top post! Love it Hugz and Kisses Miss B 💋.

  Geliked door 1 persoon

  1. Hey Girl yess wie weet zal ik het proberen hihi. Beterschap voor je hond ik hoop dat het inmiddels wat beter met hem gaat. 😄 Ik zie mijn moeder door afstand of course niet veel maar wel dagelijks via Facetime enzo. 🎊😄 Yesss zal ik doen ik zal je toevoegen💋 have a Nice Day dear❤️

   Like

   1. hotthingsforladies schreef:

    Ja het gaat super en hij is inmiddels genezen…alléén nog even een romper aan want hij heeft nog een paar hechtingen.zit romper overheen zodat hij er niet aan gaat zitten.en castratie wond ook al genezen..lang leve facetime
    .fijn hoor en leuk dat je me toevoegt gezelli.fijn dagje meid💜💗

    Like

 3. shivatje schreef:

  Top ik laat het maar aan u over.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

  1. hotthingsforladies schreef:

   Heb je die over groenten zaaien ook gelezen, zo leuk en makkelijk ook.Iedereen kan het

   Geliked door 1 persoon

   1. shivatje schreef:

    ja hoor 🙂

    Aum Shanthi

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s