koffie het liefst? het liefst

Heerlijk, zo’n luie zondag beginnen met een vers gezette kop koffie. Of drinkt u liever espresso? Of misschien één van de andere varianten? De menu’s in koffiezaken worden steeds groter en wij zien soms door de koffiebonen het bos niet meer. Daarom hebben we een handig overzicht voor u gemaakt, zodat u precies weet wat er thuis allemaal mogelijk is met een lekkere espresso. Of om u te helpen voor de volgende keer dat u weer oog in oog staat met een ervaren barista.

Espressovarianten

Espresso

Een espresso is voor de meeste koffie de basis. Het ideale (van oorsprong Italiaanse) recept voor een espresso is 30 ml water in combinatie met 7 gram gemalen koffie. Goed om te weten: wanneer je in Italië een kop koffie bestelt, krijg je standaard een espresso voorgeschoteld.

Doppio

Een doppio staat beter bekend als een dubbele espresso. Voor een doppio zet u dus twee espresso’s in één kop. Dubbel zo veel koffie en dus dubbel zo veel smaak! In plaats van 30 ml kunt u dan van 60 ml heerlijke koffie genieten.

Ristretto

Ook een ristretto wordt gezet op basis van een espresso maar heeft een hogere concentratie. Bij het zetten gebruikt u evenveel koffie in combinatie met de helft van de hoeveelheid water. Doordat het water minder in aanraking komt met de koffie is de smaak van een ristretto veel sterker dan bij een espresso.

Americano

Voor een americano mengt u een espresso met een even grote hoeveelheid heet water. Dit maakt de smaak zachter en iets toegankelijker. Doe wel eerst heet water in uw kopje, hierdoor behoudt u het kenmerkende crema laagje van een espresso. Deze koffie heeft zijn naam te danken aan de tijd dat Amerikanen koffie dronken in Italië tijdens de Tweede Wereldoorlog. De soldaten vonden de Italiaanse koffie maar sterk, vandaar het verdunnen met water. Americano is dus italiaanse koffie, maar dan voor Amerikanen!

Lungo

Als de ristretto een korte variant is van een espresso, mag de lungo de langgerekte variant genoemd worden. U gebruikt weer dezelfde hoeveelheid koffie als bij een espresso alleen dan met veel meer water, vaak twee keer zo veel. Maar let op: verwar de lungo niet met een americano!

Melkkoffies

Cappuccino

Deze koffievariant is na de espresso het meest bekend. In Italië wordt deze koffie traditioneel alleen bij het ontbijt gedronken, maar tegenwoordig drinken we cappuccino’s de hele dag door. Een goede cappuccino bestaat uit één deel espresso, één deel melk en één deel melkschuim.

Flat white

Deze koffie vindt zijn oorsprong in Australië en staat bekend om zijn goed uitgebalanceerde smaak. Voor een flat white zet u een dubbele ristretto die u mengt met opgeschuimde melk en een dun laagje schuim. Omdat het gaat om een dubbele ristretto heeft de flat white een sterkere smaak dan bijvoorbeeld een cappuccino. Ook is de schuimlaag van een flat white dun, terwijl die van andere melkkoffies veel luchtiger en vol is.

Caffé latte

Of drinkt u graag een latte, grand crème of café au lait? Één pot nat! Voor deze koffie zet u een heerlijke espresso die u vervolgens mengt met een ruime hoeveelheid warme melk. In tegenstelling tot de cappuccino zit er geen melkschuim op een caffé latte.

Latte macchiato

Ook de latte macciato bestaat uit espresso, melk en melkschuim. De volgorde van bereiding en de verhoudingen zorgen voor het verschil met een cappuccino. Voor een lekkere latte macchiato voegt u een espresso toe aan een flinke hoeveelheid warme melk met bovenop wat schuim. Latte betekent melk en macchiato betekent vlek, dus bij de perfecte bereiding van een latte macchiato ontstaat er een vlek koffie in een wolk van melk(schuim).

Macchiato

Het woord macchiato (vertaling: vlek) slaat in dit geval niet op de espresso zoals bij een latte macchiato, maar juist op de melk. Een macchiato is een dubbele (espresso) met daarop een klein toefje melk.

Voor de thuisbarista!

Wilt u thuis experimenteren met het zetten van de mooiste espresso’s en lekkerste melkkoffies? Dat kan! Koffie blijft een kwestie van smaak, voor een sterke smaak zijn Robusta-stijl koffie het meest geschikt. Houdt u meer van een zachtere variant, dan raad ik een 100% Arabica aan. Bij Koffievoordeel is het aanbod enorm, onze proefpakketten zijn ideaal om erachter te komen welke koffie het beste bij u past.

Ik heb eerder een samenwerking met koffievoordeel gehad en teste Italiaanse koffiebonen uit, dit beviel goed dus vind het zeker een aanrader koffievoordeel, daar haal ik deze leuke info vandaan.

Veel koffieplezier,

 

11 reacties Voeg uw reactie toe

 1. karinhaarblog schreef:

  Leuk hoor ! Bedankt

  Geliked door 1 persoon

  1. hotthingsforladies schreef:

   Dankjewel voor je leuke reactie 😃😃

   Geliked door 1 persoon

 2. sandravda schreef:

  Ik ga voor de cappuccino en drink hem ook graag in de namiddag

  Geliked door 1 persoon

  1. hotthingsforladies schreef:

   Ja cappuccino is ook 1 van mijn favorieten en ook latte michiatto

   Geliked door 1 persoon

 3. Ps: cappuccino en Wiener melange are my fav’s!😍👌🏾💋

  Geliked door 1 persoon

  1. hotthingsforladies schreef:

   Ja cappuccino ook mijnes ..leuke reactie thanks

   Like

 4. Hey Girl! Ik wens je een superfijne week toe! Yesss 2 coffee love it! Enjoy your day!💋🎊❤️

  Geliked door 1 persoon

  1. hotthingsforladies schreef:

   Ah dankje meis jjj ook.ik heb nieuwe baan in huishouding bij mensen thuis schoonmaken maar doe alles op fiets geen rijbewijs…dus maar een elektrische fiets aangeschaft

   Like

 5. shivatje schreef:

  Ik drink ze allemaal even graag. Het ene vind ik dan weer beter in gezelschap als de ander.
  Maar zelf hou ik van sterke koffie en wat romige melk erbij.

  Aum Shanthi

  Geliked door 2 people

 6. deindomama schreef:

  Ik ga voor de Américano en de cappuccino!

  Geliked door 2 people

  1. hotthingsforladies schreef:

   Ja snap ik…ben ook gek op latte michiatto maar dan wel met Caramel ofzo erbij…als je voor leuke prijs lekkere koffie zoekt. Koffie voordeel erg leuke pagina

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s