Wetenswaardigheden over hormonen, wat elke vrouw moet weten😃

Wetenswaardigheden over hormonen, wat elke vrouw moet weten

Wetenswaardigheden over hormonen, wat elke vrouw moet weten

Dat hormonen jouw humeur kunnen aantasten, dat wist je al. Maar welke invloed hebben deze hormonen nog meer op jouw lichaam?

Hormonen sturen onder meer de stofwisseling, de groei en het immuunsysteem. Ze spelen een rol bij bijna alle fysieke klachten, ziekten, gedragsstoornissen en verouderingsverschijnselen. Hormonen bepalen ook hoe veel energie je verbruikt en zijn daarnaast van invloed op jouw humeur, bijvoorbeeld tijdens zwangerschap of vlak voordat je ongesteld moet worden. Verder bepalen hormonen of er spiermassa of vet opgebouwd wordt. Zo kan het stresshormoon cortisol er voor zorgen dat je extra vet op je buik opslaat (bleh). Bij de meeste mensen raken hormonen uit balans door slechte eetgewoontes, stress of een verkeerde beweeggewoontes.

Hormonale onbalans
Wist je dat hormonen veranderingen in jouw hele lichaam kunnen veroorzaken? Ze zijn van invloed op jouw interne functies, mentale scherpte, uiterlijk en emotionele stabiliteit. Het is dus belangrijk dat jouw hormonen in balans zijn. Heb jij last van onverklaarbare gewichtstoename, depressie, stemmingswisselingen, een slecht slaappatroon, vermoeidheid of stress? Dan is de kans groot dat jouw hormonen uit balans zijn!

Symptomen en levensfase
Sommige hormonen veranderen gedurende de dag, terwijl andere hormonen geleidelijk veranderen naarmate je ouder wordt. Bepaalde symptomen kunnen wijzen op een tekort aan of juist een overschot van een bepaald hormoon. Denk aan angst, acne, haaruitval, droge of dunne huid, vermoeidheid, hoofdpijn, slapeloosheid, stemmingsstoornissen, onvruchtbaarheid, geheugenproblemen, gebrek aan energie, gewichtstoename, nachtelijk zweten of warmtevlekken. Herken jij één of meerdere deze symptomen? Neem dan contact op met je huisarts om uit te vinden wat de oorzaak is en of er iets aan gedaan kan worden.

De belangrijkste hormonen
Insuline, adrenaline, oestrogeen en testosteron zijn de bekendste hormonen, maar er zijn er veel meer. In totaal circuleren er honderden hormonen in jouw bloed. We hebben de belangrijkste voor je op een rijtje gezet:

1. Cortisol: het stresshormoon
Cortisol is verantwoordelijk voor het reageren op stress, werkt ontstekingsremmend, verzacht allergieën, stimuleert energie, vermindert vermoeidheid en verhoogt jouw zin in suiker. Als je veel stress hebt wordt er teveel cortisol aangemaakt. Hierdoor wordt vetopslag in jouw buikstreek gestimuleerd. Een extra reden om stress zoveel mogelijk te voorkomen!

2. DHEA: de moeder der hormonen
Verbetert jouw neurologische functies, verhoogt jouw gevoel van welzijn, stimuleert de vetverbranding en verhoogt jouw stressbestendigheid. Daarnaast ondersteunt DHEA het immuunsysteem.

3. Groeihormoon: voor groei, energie en herstel
Vermindert lichaamsvet, geeft jouw spieren stevigheid, stimuleert weefselgenezing en botdichtheid, helpt bij het herstel van ziekte en verbetert de hydratatie en elasticiteit van jouw huid.

4. Insuline: het opslaghormoon
Insuline zorgt ervoor dat jouw bloedsuikergehalte niet te hoog wordt. Het verhoogt de opslag van vet en de spieropbouw. Diabetespatiënten spuiten insuline bij zichzelf in, omdat hun lichaam geen insuline meer aanmaakt of (tijdelijk) niet meer vrijgeeft.

5. Melatonine: het slaaphormoon
Dit hormoon ondersteunt jouw nachtrust, helpt bij het verlichten van een jetlag, verbetert je stemming en ondersteunt het immuunsysteem (het verlaagt het cortisolniveau).

6. Oestrogeen: het vrouwenhormoon
Oestrogeen speelt een belangrijke rol in jouw menstruatiecyclus en bij de borstgroei. Dit hormoon beschermt jou tegen hartziekten en beroertes, verlaagt jouw cholesterol, verbetert je geheugen, energie en humeur. Het verlicht symptomen van de menopauze zoals hoofdpijn, stemmingswisselingen, een opgeblazen gevoel, opvliegers, vermoeidheid, botontkalking en een afnemend libido.

7. Progesteron: het zwangerschapshormoon
Progesteron is van invloed op jouw menstruatiecyclus en speelt een grote rol bij zwangerschap. Het zorgt ervoor dat jouw lichaam minder vocht vasthoudt. Progesteron bevordert de nachtrust en beschermt je tegen nervositeit, angst en prikkelbaarheid. Het is zeg maar een natuurlijke antidepressiva!

8. Schildklierhormoon: het stofwisselingshormoon
Dit hormoon is een bezig bijtje, het stimuleert jouw vetverbranding en controleert jouw gewicht. Het maakt energie vrij, verbetert de doorbloeding, verhoogt jouw eetlust en hartslag, versnelt jouw stofwisseling, helpt bij het afvoeren van afvalstoffen, verlaagt jouw cholesterol, versoepelt jouw spieren en gewrichten en stimuleert jouw immuunsysteem.

9. Testosteron: het mannelijke hormoon
Verbetert de werking van jouw hersenen, verhoogt kracht en energie, verhoogt de botdichtheid. Daarnaast stimuleert het de spieropbouw en de vetafbraak, geeft het kracht in stresssituaties, vergroot het jouw seks drive en verbetert het jouw humeur.

Twee boekentips:
De hormoonfactor: een boek over hormonen en voeding
Venus is hot, mars is cool: verschillen tussen mannen en vrouwen en hoe ons gedrag door hormonen wordt beïnvloedt.

Soms is het niet altijd even makkelijk om vrouw te zijn, vooral als de hormonen door je lijf gieren! Daarom hebben we een nieuw onderdeel aan Lekker in het Leven toegevoegd: Vrouw zijn. Je vindt hier alles over PMS, menstruatie, hormonen, moeder & dochter gesprekken, ongewenst urineverlies, de overgang en nog veel meer wetenswaardigheden.

 

Heb jij ook altijd last van je hormonen? En wanneer.

4 gedachten over “Wetenswaardigheden over hormonen, wat elke vrouw moet weten😃

Voeg uw reactie toe

 1. Ik vind dit een heel interessant blog. En alles draait om balans. Stress is in de meeste klachten (zowel lichamelijk als geestelijk) de grootste boosdoener! Het is een negatieve energie en om in balans te blijven moet je zoveel mogelijk negatieve energie uit je lichaam en geest verweren of proberen om te zetten naar positieve energie! Dit is niet altijd gemakkelijk, maar als je blijft proberen dan slaag je er wel in.
  In licht en liefde…
  Liefs, Heidi xxx

  Like

  1. Hey nou idd je hebt echt gelijk daarmee.heb de laaste tijd veel stress in mijn lichaam en ben alléén maar moe maar merk dat ik dan ook vaak negatiever ben en me voel…dus ik zoek dan positieve energie door oekker met mijn hond te knuffelen borstelen lange wandeling.Lekker blogs schrijven…lekker onder kleedje op de bank met netflix of iets koken of bakken..je kan zeker eej positieve dag halen door positief te blijven als je eenmaal in een negatieve flow zit blijft t vaak zo liefs

   Liked by 1 persoon

 2. Heel interessant hoor. Ik zou niet weten of ik tekorten heb of niet. Volgens mij is het ook helemaal niet makkelijk te achterhalen denk ik. Heb verder geen klachten dus ik laat het lekker zo. Wel weet ik dat ik niet tegen het slikken of binnenkrijgen van hormonen kan zoals met de pil en het hormoo spiraal. Daarom heb ik hormoonvrije anticonceptie, de koperspiraal. Lekker makkelijk. Je laat het inbrengen en je hoeft er 5 jaar niet meer aan te denken 😊. Leuk en leerzaam blog! 👍 💋💋💋 😘

  Like

  1. Owh ja spiraal hoor ik veel mensen over in vrienden kring en familie ..mij lijkt het inbrengen helemaal niet chill daarvan.
   Maar ik heb yasmin is de pil met minste hormonen maar het blijven hormonen maar ben wel gewend vanaf 18 tot nu haha wel eens in verleden andere pil gehad die bekenste micragonon of hoe je schrijft. Deze yasmin laagste hormonen hoeveelheid.ik ben altijd na 14 dagen pil slikken dat ik last heb van hormonen en tegen aanhikken ongesteld dus echt dik 2 weken klachten extreem moe sneller last van rug en laatste week pil extreem stemmings wisselingen..meer trek en ook zo moe soms slaap ik dan ook slechy maar je wend eraan haha

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een eigen blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: