Aquarel schilderen🎨

Aquarel schilderen🎨

IMG_20180114_144736_207

Ik weet niet of er creatievelingen onder jullie zijn maar ik mag graag aquarel schilderen. Ik ben jong begonnen met deze hobby en schilderde toen al van alles.Van een stil leven tot een strand.Maar ook bloemen en een haven enz.Ik heb allerlei aquarel tubes geprobeerd.Van action tot lydl tot van wat duurdere merken.

Wat houdt aquarel schilderen nou precies in?

Van aquarel wordt wel gezegd dat het de moeilijkste schildertechniek is en dat klopt ook, want je kunt er bij een foutje niet overheen schilderen. Bovendien moet je van te voren al weten welke delen wit of licht moeten blijven. Je kunt dat later niet meer corrigeren, tenzij met witte acrylverf, maar dat wordt vaak een kliederboel. Ga er maar gerust van uit dat, voordat je over je werk tevreden bent, er al een paar mislukkelingen in de prullenbak liggen. Dat overkomt mij ook nog regelmatig. Wat dat betreft zou ik ‘geduld‘ en ‘doorzettingsvermogen‘ wel bij de lijst van benodigdheden kunnen zetten.

Verder nog tips over het papier de penselen en over de soorten aquarel verf.

Aquarelpapier

Papier is er in veel soorten, goedkoop en duur, kwalitatief goed of slecht. Ik raad je aan niet te gaan experimenteren met goedkoop papier. Als je daarna over gaat op beter papier, zijn de resultaten toch vaak weer geheel anders. Koop dus goed papier bij een vakhandel. Dit papier kun je kopen in allerlei soorten en maten, losse vellen of op een blok van 10 of meer vellen. Een blok is handig omdat het papier dan niet zo snel bol gaat staan. Gebruik papier van 200 gr. of hoger. Papier van 300 gr. of hoger kun je ook per vel kopen en hoef je niet op te spannen. Online kan je natuurlijk ook allerlei aquarel papier vinden.

Penselen

penselen

Voor aquarellen heb je speciale penselen, die je niet voor andere verfsoorten gebruikt. Het zijn doorgaans zachte penselen. Op de afbeelding staat bovenaan een spalter, die gebruik je voor grote oppervlakten en voor het groffe werk. Voor het fijne werk gebruik je weer andere penselen, zoals bijvoorbeeld een sleperpenseel; hiermee kun je lange rechte lijnen trekken of teksten schrijven in je werk. Om een kaarsrechte lijn met een sleper te trekken kun je een liniaal als hulpmiddel gebruiken.

Aquarelverf

Aquarelnapjes

krijtjes

Je kunt verf kopen in tubes en napjes, maar er zijn ook aquarelkrijtjes en -potloden verkrijgbaar. Als je grootse plannen hebt met aquarellen, dan raad ik je aan tubetjes te kopen. Maar ook met de napjes kun je een behoorlijke tijd vooruit. Er is veel kwaliteitsverschil in verf. De duurdere soorten, zoals de Rembrandtverf van Talens, bevatten meer pigment en hebben een hogere kleurechtheid. De kleuren zijn dieper en intenser.

Basis hulpmiddelen

Aquarelpalet

  1. Water – Zet altijd minstens twee bakjes schoon water klaar, een bakje om je penseel te spoelen en een bakje om de verf aan te maken en je papier te bevochtigen
  2. Sponsje – om grote oppervlakten nat te maken
  3. Tissues – om verf te deppen
  4. Haardroger – om geschilderde delen sneller te drogen
  5. Maskeervloeistof – om witte delen van je papier uit te sparen (meer over maskeervloeistof – opent PDF)
  6. Potlood en gum – voor het geval je eerst een tekening wilt maken
  7. Kunststof palet met vakjes – om kleuren te mengen
  8. Verfschaaltjes – om grote hoeveelheden verf klaar te zetten voor gebruik

Ik heb momenteel aquarel verf ( tubes ) van lydl, vorig jaar van mijn vriend gekregen. Ze bevallen prima. Ik teken altijd eerst zelf iets. Of uit mijn hoofd of ik teken iets na, mar dan niet precies maar op mijn manier en vaak ander formaat en kleuren.

Heb vanmiddag een pauw getekend en geschilderd met aquarel verf.

En ook metallic markers gebruikt van de witte boekenhal en stabilo pennen.

Dus ben benieuw wat jullie van mijn schilderij vinden en of er ook mensen zijn die deze hobby hebben? Of b.v. misschien doe jij olie verf of acryl verf? Acryl verf heb ik ook wel…doe ik ook wel eens.IMG_20180114_144736_207

Liefs Willemien🎨😘

6 gedachten over “Aquarel schilderen🎨

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een eigen blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: